|
|
Autor |
Wiadomość |
betinka
Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 209
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: BYTOM
|
Wysłany: Śro 14:19, 20 Gru 2006 Temat postu: PRZEPISY NA CIASTA |
|
|
JAK W TEMACIE SZUKAM CIEKAWYCH PRZEPISOW NA CIASTA BO CHCIALABYM ZROBIC COS INNEGO NA TE SWIETA NIZ SERNIK CZY MAKOWIEC
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Fatty
Dołączył: 06 Gru 2006
Posty: 652
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Podkarpacie
|
Wysłany: Śro 14:26, 20 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
Może ciasto marchewkowe ? :>
Wielu ludzi już sama nazwa przeraża, a le w rzeczywistości placek jest wysoce mniam Smakuje troche jak piernik, ale jest delikatniejszy i według mnie dużo lepszy a do tego łatwo się go robi
Potrzebne są:
-szklanka oleju
-4 jajka
-2 szkl. mąki
-2 szkl. cukru
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-2 łyżeczki cynamonu
-2 łyżeczki sody
-szczypta soli
-to,co chcemy do ciasta dorzucić :mogą to być orzechy,rodzynki, ja dawałam pokrojone w kostkę suszone morele.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Dodawać stopniowo olej i mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy, rodzynki, a na końcu utartą marchew.
Piec w temperaturze 180'C ok. 40-45 minut.
Jak wystygnie zrobić jakąś polewę albo lukier i smacznego
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pani Mafia
Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 871
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wroclaw
|
Wysłany: Śro 14:56, 20 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
a ja wlasnie od wielu slyszalem ze jest pyszne ,trzeba zrobic
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
floe
Moderator
Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 349
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Galway IE
|
Wysłany: Śro 15:09, 20 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
ja też o marchewkowym słyszałam moja przyjaciółka robiła ostatnio, ale nie ma to jak murzynek w jej wykonaniu, może zagadam ją o przepis to napisze bo jest po prostu fenomenalne ciacho;]
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Lynka
Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 335
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: mazury
|
Wysłany: Śro 16:29, 20 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
floe napisał: | nie ma to jak murzynek |
Si, mniam.. uwielbiam murzyna W wykonaniu mej mami to mistrzostwo.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Saris
Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 207
Przeczytał: 0 tematów
Pomógł: 1 raz Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Nowa Sól
|
Wysłany: Śro 19:00, 20 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
A ja polecam DOMINO
Ciasto:
10dkg mąki
15dkg cukru
2 łyżki wody
3jajka
15dkg margaryny
2 łyzeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Wszystko utrzec razem, piec przez 15 min az do zrumienienia ciasta.
Masa z wiórek
2 paczki wiórek kokosowych
2 szkl. mleka zagotowac dodac wiórki i gotowac. Po wystudzeniu dodac 1/2 kostki masła i ucierac.
Nałozy na cisato i połozyc brzoskwinie z puszki.
2 galaretk rozpuścic w 1 litrze wody i nalac terzejącą galaretke na brzoskwinie. Na to wszystko nałozyc herbatniki i zalac polewą.
Pyszne...) Mam nadzieje ze jakby coś to zrozumiecie moj przepis..
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
betinka
Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 209
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: BYTOM
|
Wysłany: Śro 20:36, 20 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
marchewkowe juz robilam naprawde dobre ale moze sie skusze na wyprobowanie przepisu saris hmm do soboty jeszcze troche mafia dawaj jakies przepisy :wink:
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pani Mafia
Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 871
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wroclaw
|
Wysłany: Śro 20:42, 20 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
ja nie umiem salatek i ciast nie robilem haha umiem murzynka swojego jakiegos kiedys zrobilem na wyczucie bez przepisu, nie chce mi sie szczerze ide w czwartek na studencka wigilie tam bedzie wszystko ja tylko wodke kupuje ahaha
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Betty_Friedan
Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 387
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wonderland
|
Wysłany: Czw 9:31, 21 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
a może :
bakaliowe ciacha-bułeczki
- szklanka mąki pszennej razowej (graham);
- 25 g otrębów pszennych lub zarodków;
- 100 g dowolnych bakali (orzechy, ziarna, pestki, wiórki kokosowe, rodzynki itepe) najlepiej użyć 2-3 składniki, by ciastka miały konkretny smak, a nie były mieszanką wszystkiego, co mamy w kuchni ;-) Polecam orzechy włoskie ze słonecznikiem lub dynią.
- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia lub w wer.drożdżowej ok. 10-15 g drożdży;
- 1-2 łyżeczki karobu (niekoniecznie);
- 2-3 łyżki miodu / syropu klonowego / słodu;
- 3 łyżki dobrego oleju - orzechowego, słonecznikowego, sezamowego, z pestek dyni, lub ostatecznie zwykłego;
- 3/4 szklanki wody lub mleka;
- tłuszcz do pieczenia;
Przepis:
Wszystkie bakalie muszą być drobne, więc orzechy czy pestki dyni mielimy, trzemy na dużych oczkach tarki lub rozbijamy na drobne kawałki.
mieszamy make, bakalie, proszek do pieczenia i karob, a póżniej dodajemy:
- 2-3 łyżki miodu / syropu klonowego / słodu (zależy jakie mają byc słodkie)
- 3 łyżki dobrego oleju - orzechowego, słonecznikowego, sezamowego, z pestek dyni (dodaje dodatkowy smak i aromat; ostatecznie można użyć zwykłego - chociaż polecam któryś z powyższych)
- ok 3/4 szklanki wody (mleka) - tyle by uzyskać gęstą konsystencję.
nakładamy ręką lub łyżką na wysmarowaną tłuszczem blaszkę (lub na papier do pieczenia) formując okrągłe (albo i nie ciastka. Można z wierzchu ozdobić jakims sezamem czy makiem.
Wrzucamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i po ok. 15 minutach wyciągamy.
Można wsuwac na gorąco, można na zimno.
Bananowcowo - kokosowo - owsiano - bakaliowe ciacho
dużo bananów ( na oko )
2 paczki wiórków kokosowych
paczka płatków owsianych błyskawicznych
bakalie ( orzechy , rodzynki , figi , płatki migdałowe itp.)
woda
banany trzeba pokroić na małe kawałeczki , wrzucić do garnucha , dosypać wiórki + trochę wody i gotować ok 10 min , ciągle mieszając , aż banany się rozpuszczą( to trochę męczące ... ) w tym czasie włączyć piekarnik i wsadzic do niego płatki . do gotowych bananowców dosypać płatki i bakalie , DOKŁADNIE wymieszać , rozłożyć na blasze no i wstawić na chwilkę do piekarnika . jak już ostygnie dobrze wstawić je też na pół godzinki do lodówy . a potem wyjąć i zjeść ze smakiem !!!! dobre też w formie ciasteczek
Pepparkakor - szwedzkie pierniczki
300g margaryny/masła, 500ml melasy, 1łyżka imbiru, 2 łyżki cynamonu, 1 łyżka goździków. 2 łyżeczki kardamonu, 1łyżka sody, 200ml wody, 1,5 litra mąki pszennej
Pierwszego dnia zmieszaj (najlepiej mikserem) margarynę cukier i melasę dodaj przyprawy, sodę, wodę i część mąki. Na stolnicy wyrób ciasto stopniowo dodając resztę mąki. Ciasto odłóż na dobę, żeby "odpoczęło"
Drugiego dnia cienko rozwałkuj ciasto i wytnij pierniczki za pomocą foremek (klasyczne kształty to serca, ludziki i prosiaczki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż na niej pierniczki. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piecz ciastka przez 5 minut. Zostaw pierniczki na blasze aż ostygną.
Wskazówki i uwagi:
Po wystygnięciu pierniczki przełóż do szczelnie zamkniętego i suchego pojemnika. Najlepiej upiec je na kilka/kilkanaście dni przed świętami (są najsmaczniejsze kiedy trochę poleżą)Można je długo przechowywać.
piernik bananowy
1 kg mocno dojrzałych bananów
kilka łyżek słodu (jeśli banany sa jakies niesłodkie ale raczej wystarczy słodkość z bananów)
2/3 szklanki oleju
płaska łyżka sody
pół łyżeczki soli
mąka pszenna razowa (kilo pod ręką ma być)
szklanka rodzynek/daktyli/śliwek suszonych
szklanka posiekanych orzechów
po łyżeczce płaskiej cynamonu, goździków mielonych, imbiru (dodatkowo moze byc jeszcze kardamon i troche anyżu)
Przepis:
zmiksować banany z olejem i solą na papkę, domiksowywać mąkę w takiej ilości aby ciasto miało konsystencję gęstego budyniu (nie trzyma formy a już nie jest płynne), dodać sodę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody, wymieszać, dodac przyprawy, wymieszać, dodać bakalie, wymieszac ostatecznie.
umieścić w foremkach keksowych (do połowy wysokości), wygładzić, przeciąć lekko wzdłuż nożem.
wstawić do nagrzanego do około 100 stopni piekarnika i doprowadzić do około 180 st. piekąc do godziny z kwadransem(albo do momentu kiedy ciasto nie będzie surowe - sprawdzić patyczkiem czy włożony jest suchy). nie wyjmowac od razu z pieca żeby nie opadło.
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
gGreen v1.3 // Theme created by Sopel &
Programosy
|