|
|
Autor |
Wiadomość |
Pani Mafia
Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 871
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wroclaw
|
Wysłany: Śro 21:41, 06 Gru 2006 Temat postu: Proste sposoby na piersi z kury |
|
|
prosze o dawanie tutaj krotkich patentow,ja jako zagorzaly kurozerca odwiedzam czesto ma swiatynie kfc... tam doznaje nirvany i nekam swoje podniebienie ostrymi skrzydelkami z sosem slodkokwasnym albo czosnkowym , przegryzajac genialna cienka frytka
w domu czasem biore piers podwojna z kury , tne na srednia kostke 2x1cm , jajka rozbijam dodaje soli ,papryki ,pieprzu i curry odrobine i do bulki tartej dodaje pol na pol platki kukurydziane zmielone przez sekunde (zeby nie byly za drobne) w blenderze, kawali maczam w jajku z przyprawami ,i w tej mieszace bulkowoplatkowej,smaczne jest tylko trzeba uwazac na dlugosc smazenia,platki latwo przypalic ,marna podroba ale smakuje lepiej niz zwykle z bulka , dawajcie tu swoje blyskawiczne patenty na piersi z kury ,sosy panierki , albo latwe slataki np z makaronem i piersia smazona itp itd ,szybko latwo smacznie
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Lynka
Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 335
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: mazury
|
Wysłany: Czw 13:36, 07 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
W sumie to nie piersi, tylko skrzydełka - na słodko, mniam, kocham je Zdobędę przepis od mamuśki to wrzucę tutaj
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pani Mafia
Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 871
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wroclaw
|
Wysłany: Pią 9:13, 15 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
moze nie piersi ale nozki lub skrzydelka ,raz tak zrobilem i babka byla zachwycona , nozki weldug uznania smarujemy lekko olejem lub oliwa ,nastepnie sypiemy sola pieprzem vegetta papryka slodka ostra ziola do drobiu i czym tam jeszcze chcemy , sekret tkwi w tym ze do piekarnika stawiamy na srodku kratke na nia kladziemy kure, na samym dole (podloga piekarnika) stawiamy brytwanke i z 1cm wody , w ten sposob nie kapie na blach i sie nie przypala tluszcz , plus parujaca woda powoduje ze mieso nie jest suche , takze jest w srodku mokre a na zewnatrz chrupiace ,aha ! no i wlaczamy piekarnik na 200 i termoobieg (dla niezorientowanych wiatraczek na pokretle) wlasnie ta dmuchawa powoduje ze jest taki fajny ,jako dodatek wziolem kromki chleba , kawalek miekkiego masla ,do masla wycisnolem czosnek plus troche soli,mozna jakies ziola ,nasmarowac kromki po wyjeciu kury na chwile do piekarnika niech sie zrumienia , nogi z grzankami , proste ale na pyszne , enjoi
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
betinka
Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 209
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: BYTOM
|
Wysłany: Pią 11:17, 15 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
kilka sprawdzonych przepisów
2 filety z kurczaka
płatki kukurydziane (corn flakes jakiekolwiek,najzwyklejsze)
musztarda
olej do smażenia
Filety kroimy na mniejsze kawałki takie mniej więcej 3 na 3. Marynujemy je w musztardzie przez ok.2 lub 3 godziny,żeby przeszły musztardą.
Po tym czasie panierujemy je w rozdrobnionych płatkach (ja je ucieram w rękach,byle nie przypominały mączki kukurydzianej) i smażymy na oleju. Można smażyc na głębokim, ale ja smażę na patelni tylko leję troszkę więcej oleju.
Odsączamy na ręczniku kuchennym i voila!! Pycha. Są chrupiące na zewnątrz a bardzo soczyste w środku dzięki musztardzie.
Można użyc musztardy Ognistej z Kamisa np.Będą miały nieco ostrzejszy smak.
190 g maki wymieszanej z lyzeczka proszku do pieczenia
65 g maki ziemniaczanej
1 lyzeczka soli ziolowe
1 lyzeczka papryki w proszku
0,5 lyzeczki sody
0,5 paczki sosu do salatek wloskiego (w proszku)
0,5 paczki zupy cebulowej z paczki
1 lyzeczka cukru
1 szklanka pokruszonych platkow kukurydzianych
1 jajko, roztrzepane
25 ml zimnej wody
1 kurczak (ok. 2 kg), podzelonego na kawalki
tluszcz do smazenia
1. Wszystkie skladniki wymieszac w duzej. Masa bedzie papkowata, ale za to przyklei sie do kurczaka.
2. Tluszcz rozgrzac w garnu lub frytownicy.
3. Kawalki kurczaka pozbawic skory i obtoczyc w plynnej panierce.
4. Smazyc we frytownicy przez kilka minut. Odsaczyc z nadmiaru tluszczu.
4 nogi kurczka ( bez skóry ), 6 łyżek stołowych maki, 2 łyżki stołowe zmielonej papryki, sól, pieprz, 2 duże jaja, 100 gram bułki tartej, 100 gram masła, 6 łyżek oliwy.
Podzielić nogi kurczaka na udka i nóżki. Do dużego naczynia wsypać mąke i paprykę, przyprawić sola i pieprzem. Rozbite jaja wlać do nastepnej miski i rozbełtać. Do następnej miski wsypac bułke tartą. Porcje kurczaka obtoczyć w mące, następnie w jajku po czym w bułce tartej. Na dużej patelni roztopic masło z oliwą , zacznij smarzyc kurczaka gdy utworzy się pianka. Porcje kurczaka smażyć po obu stranach do zrumienienia. Nie dopuscić by bułka tarta sie przypaliła. Zdjąc porcej kurczaka z patelni. Rozgrzać piekarnik dom 200 stopni. Kurczaka przełożyc do naczynia żaroodpornego i zapiekac przez około 40 minut. Po upieczeniu podawac na zimno.
12 skrzydełek z kurczaka
sól, pieprz, pieprz cayenne
sos:
poł szklanki ketchupu z chili (lub innego pikantnego)
4 łyżki miodu
3 ząbki czosnku
duża szczypta soli
2-3 łyżki sosu sojowego
1 płaska łyżeczka przyprawy "5 smaków" (nie przecholowac bo bardzo aromatyczna) skrzydełka mocno natrzeć solą (można vegetą jeśli ktoś woli), pieprzem i pieprzem cayenne- odstawić aby się przegryzło.
sos: czosnek przecisnąć lub drobniutko posiekac i utrzec z solą. Ketchup, miód, utarty z solą czosnek, przyprawę "5 smaków" i sos sojowy wymieszac na gładką masę, doprawić pieprzem cayenne (ma być mocno pikantne).
Skrzydełka podpiec na grillu (w piekarniku), gdy są na wpół upieczone zacząć smarować sosem i dopiekać do miękkości często smarując aby sos zapiekał się warstwami tworząc glazurę. Pilnować, żeby się nie spaliły!!! zwłaszcza na grillu, bo miód się karmelizuje, więc muszą być robione na samym żarze.
smacznego!!!
-ok 1,5 kg kurczaka
-ok 1 kg cebuli
-8-9 ząbków czosnku
-szczypta ostrej papryki
-szczypta pieprzu
-szczypta soli
- puszka jasnego piwa
-kurczaka umyć , natrzeć papryką , pieprzem i solą
-odstawić na ok 2 godz
-potem kurczaka obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony ( najlepiej w dużym garnku )
-cebulę obrać i pokroić w talarki
-czosnek obrać i drobno pokroić
-czosnek i cebulę dodać do kurczaka
-wlać piwo i ok 1/2 l wrzącej wody
-dusić pod przykryciem ok 1 godz , podczas duszenia co jakiś czas przekręcać kurczaka
-można go podać do frytek lub ryżu , złamać smak surówką z białej kapusty
Kurczak
Piwo lub wino
przyprawy
Uprzednio przyprawionego kurczaka nadziewamy na szyjkę butelki (najlepsza od piwa) wcześniej nalewając do butelki piwo lub wino.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego i pieczemy do brązowej skórki.
Kurczak jest soczysty i przepyszny.O niebo lepszy niz z rożna.
Butelka napełniona do połowy.W trakcie pieczenia polewamy blachę co jakiś czas piwem lub winem.
Czas ok.2 godzin.
(Ja zawsze robię kurczaka 2kg.)
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
Pani Mafia
Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 871
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wroclaw
|
Wysłany: Pią 11:25, 15 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
na butelce dobry trik ,jak mi ktos o tym powiedzial dawno temu to przez rok bedac u ojca na weekendy jedlismy kure na butli haha
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
betinka
Dołączył: 05 Lis 2006
Posty: 209
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: BYTOM
|
Wysłany: Pią 11:30, 15 Gru 2006 Temat postu: |
|
|
skąs to znam tato co jest w domu to chce tak wogóle on kocha cycki lub udka z kurczaka i to moze jesc non stop wiec u mnie w domu drób drób i jeszcze raz drób :wink: ja miesa nie jadam (choc od pewnego czasu zaczelam probowac i o dziwo zasmakowalo troche) wiec czy smakuje czy nie wiem po tym ze prosi o dokladke
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
beth
Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 208
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5 Skąd: Wołów/Częstochowa
|
Wysłany: Nie 23:59, 21 Sty 2007 Temat postu: |
|
|
zgadzam się kurczaczek w takiej postaci jest 100% razy lepszy niż pieczony nie wiadomo w jakich marynatach...
jest jeszcze jeden spsób na soczystego kurczaka - pieczenie w soli (sybiemy sól, kładziemy kuraka zasypujemy na max solą) jadłam takie mięsiwo, ale nigdy nie robiłam...
Post został pochwalony 0 razy
|
|
Powrót do góry |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
gGreen v1.3 // Theme created by Sopel &
Programosy
|